Bouwstijlen

Uitgebreide collectie verschillende soorten huizenbouwstijlen en -ontwerpen. Ontdek welke bouwstijl van huis u het beste bevalt. Neem ook onze peiling en kijk wat andere mensen leuk vinden.
De meeste mensen houden van verschillende bouwstijlen. Ik weet dat ik dat doe. Ik ben gedeeltelijk modern, Cape Cod, Mountain en Shingle huisstijlen.

Dat gezegd hebbende, als ik een bestaand huis zou kopen, zou ik openstaan voor nog meer bouwstijlen. De meesten van ons zijn omdat je mooie voorbeelden kunt vinden van vrijwel elke stijl.

Echter, mijn vrouw en ik zijn in de beginfase van de bouw van een huis en we zijn vrij ingesteld op een modern ontwerp dat zal veel ramen, rechte, schone lijnen en hout op te nemen.

Elk type architectuur heeft een geschiedenis. Onze lijst bevat een korte opsomming van de geschiedenis, maar de echte waarde van onze lijst is de bijbehorende foto’s van de vele soorten huisarchitectuurstijlen.

FYI, bouwstijlen is een van de twee manieren om het type woning te classificeren. De andere manier is via gebouwtype of bouwtype. Voor deze classificatie kunt u hier onze 33 woningtypen op gebouwtype bekijken.

Direct hieronder nodigen wij u uit om uw stem uit te brengen op uw favoriete stijl. Zodra u uw stem uitbrengt, kunt u zien welke stijlen het meest populair zijn.

Gerelateerd: Ontdek 16 soorten gevelbekleding en laat u inspireren door onze enorme fotogalerij voor gevelbekleding. Bekijk hier de 100 verschillende plattegronden.

Hier is onze volledige lijst met huisarchitectuurstijlen (in alfabetische volgorde):
Bron: Gruwez villabouw.

1. 2. Bouwstijl Adobe Revival
Adobe Revival Home Architecture
Deel

Adobe staat ook bekend als moddersteen, een bouwmateriaal dat gemaakt is van organische materialen zoals modder en behoort tot de vroegste bouwmaterialen die over de hele wereld zijn gebruikt. De meeste van de adobe structuren lijken op kolf en geramde aarde gebouwen.

Onder de populaire landen in de wereld die gebruik maken van adobe zijn uit het Midden-Oosten, Noord- en West-Afrika, West-Azië, Zuid- en Zuidwest-Amerika, Spanje en Oost-Europa.

Duizenden jaren geleden werd adobe gebruikt door de lokale bevolking van Amerika, met name in het zuidwesten van de VS, Meso-Amerika en Zuid-Amerika, vooral in het Andesgebied.

En voor de introductie van het maken van de stenen door de Spanjaarden, bouwden de Pueblo mensen hun adobe huizen met de hand vol met adobe. Deze stenen waren populair in Spanje vanaf de 8e eeuw voor Christus, oftewel de Late Bronstijd en de IJzertijd.

De Adobe-stenen variëren in grootte die soms varieert van de grootte van een gewone gebakken baksteen of kunnen tussen een en twee meter reiken, bekend als adobines.

Strand
Strandhuisarchitectuur

Strandhuizen of ook wel bekend als huizen aan zee zijn vaak opgetrokken huizen die geschikt zijn voor locaties aan zee. Ze zijn het beste wanneer u een vakantie heeft en een plekje in de buurt van water of zelfs in het hoogland wilt hebben.

Tidewater huizen zijn ook een versie van deze stijl, die zijn versierd Amerika Zuidoost-kusten nog voor de jaren 1800, ontworpen voor een warm of nat klimaat.

De brede en eclectische veranda’s die uit hout zijn opgetrokken en waarvan het woongedeelte op één niveau is opgetrokken, zijn de typische kenmerken van het getijdewaterhuis. Het heeft ook brede dakranden en ruimte aan de waterkant.

3. 3. Bungalow Bouwstijl
Bungalow Home Architectuur

Bungalows kwamen oorspronkelijk uit India, maar vóór de huidige termijn werd het voor het eerst met verschillende namen genoemd, honderd jaar eerder. In 1659 werd het door een Engelsman aangeduid als “Bunguloues”, wat betekent dat het een tijdelijk en gemakkelijk op te zetten onderkomen is. Andere termen zoals “bangla”, “bungales” en “banggolos” werden gevonden voordat de Engelse term “bungalow” in 1820 werd bijgewerkt.

Volgens de beschrijving door de Engelsen in India, zijn huizen gebouwd lange, lage gebouwen met brede veranda’s en hangende zolders. De dakbedekking was vroeger riet en werd later veranderd in vuurvaste dakpannen, beveiligd met een isolerende luchtruimte om tropische hitte te voorkomen.

Het was toen in 1870 toen de bouwers van frisse en trendy Engelse zeekustvakantiehuizen ze al “bungalows” noemden met een eenvoudige en ruwe maar toch glamoureuze uitstraling.

Het jaar 1880 kwam en gaf aanleiding tot bungalows in Amerika, die het land specifiek in New England bevolkten. Bovendien was de grote doorbraak voor deze bouwstijl in Zuid-Californië, waardoor het de meest bekende in de geschiedenis van de Amerikaanse huisstijl werd.

4. 4. Cape Cod
Cape Cod Home Architectuur

Voor zijn opvolger, die de Koloniale Revival van de jaren ’30 tot ’50 was, werd de Cape Cod-stijl gecreëerd nadat de kolonisten uit Engeland in New England aankwamen en een Engelse huiszaal en salon veranderden om het tegen te gaan tegen het stormachtige weer van het land. Het was toen na enkele generaties dat er verschillende versies aankwamen met meer dan een etagehuis dat was gemaakt met houten klapborden, luiken of dakpannen aan de buitenkant.

De term “Cape Cod House” werd in het jaar 1800, na een bezoek aan de Kaap, in gebruik genomen door dominee Timothy Dwight IV. Hij was ook de president van de Yale Universiteit van 1795 tot 1817.

5. 5. Koloniale Bouwstijl
Historisch Major John Buttrick House in Minute Man National Historical Park, Concord, Massachusetts, USA

Historisch Major John Buttrick House in Minute Man National Historical Park, Concord, Massachusetts, USA gebouwd in 1715.
De Koloniale stijl is ontstaan in 1600 en verschillende Europese immigranten brachten deze invloeden met zich mee, waardoor deze Koloniale stijl zich in de loop van de tijd onderscheidde. De stijl werd bekend gemaakt door zijn liefde voor de geometrie en verschillende wendingen werden door de Verenigde Staten getrokken waardoor het minder kwetsbaar werd voor het veranderende klimaat.

Het was toen in de jaren 1700 toen de koloniale huizen werden ontwikkeld uit de Amerikaanse koloniale periode. De vestiging van de kolonisten langs de Oostkust en de bouw van hun huizen daar bedacht Koloniale stijl.

Het eerste ontwerp was met huizen van twee verdiepingen met slechts één kamer op elke verdieping en groeide later uit tot huizen van vier over vier twee verdiepingen, wat betekent dat er vier kamers zijn op elke verdieping van het huis. Deze ontwikkelingen kenmerken de huidige Koloniale stijl.

Van de jaren 1600 tot het einde van de 18e eeuw ontwikkelde de koloniale architectuur zich in Amerika en omvatte vele verschillende substijlen zoals de saltbox-stijl, cape cod, Georgische stijl, Mid-Atlantische stijl en stijlen uit andere landen dan Engeland zoals Frans, Nederlands, Duits en Spaans.

Lees hier meer over koloniale huizen (met veel voorbeelden van alle verschillende soorten koloniale huizen in Amerika).

6. 6. Hedendaagse Bouwstijl
Hedendaagse Thuisarchitectuur

Hedendaagse stijl huizen zijn de populaire moderne huizen tussen de jaren zestig en zeventig. Ook de exclusieve villabouw behoord tot deze stijl.

In deze stijl zijn de grote glasplaten en de ramen van metaal of beton gebruikelijk. Het versiert dan met een natuurlijke look van hout of stenen en een aantal geometrische vormen zoals rondingen en rechthoeken waarin ze met andere stijlen in zijn meest creatieve manier. Hedendaagse ontwerpen zijn ook asymmetrisch van vorm. Natuurlijke verlichting is zijn favoriete spot, waardoor het door de grote ramen en schuifdeuren kan komen. Deze stijl is niet te veel op details en ornamenten gericht; hij geeft de voorkeur aan strakke en gladde texturen en lijnen, dus met de woning zelf en de landschapsarchitectuur. De ruimte is meer communicatief met grote deuropeningen en een open interieur in de kern.

7. 7. Hedendaagse ambachtsman
Hedendaagse Ambachtelijke Huisarchitectuur

De huizen die tussen 1905 en begin 1930 werden gebouwd, werden aangeduid als Craftsman, wat de Amerikaanse uitdrukking is van de Arts and Crafts-beweging uit Engeland. Dit was de reactie op de zogenaamde Industriële Revolutie zielloosheid. De beweging greep greep naar de hoge waarde die zij hechtte aan handgemaakte ambachten, ruwe en natuurlijke materialen,

De handwerksman vervaagde en heeft in 1920 misschien een tegenslag gekend, maar maakte halverwege de jaren tachtig zijn trendy comeback, die ook vandaag nog steeds de populariteit overstijgt.

Vandaag de dag willen veel klanten een infusie van de handwerksman stijl met andere stijlen, die blijkbaar was vastbesloten om “Hedendaagse Handwerksman” te hebben.

8. Landhuis Bouwstijl
Landhuisarchitectuur

Landhuizen zijn grote Europese huizen of herenhuizen met een breed terrein en worden ook wel herenhuizen genoemd. Lang geleden was het feodale landgoed eigenaar van de omliggende grond, terwijl de landeigenaar eigenaar was van het huis.

Een landhuis of het landhuis was historisch gezien de hoofdverblijfplaats binnen een landhuis, wat de basiseenheid van de territoriale organisatie is in het feodale systeem van Europa. Dit was ook de residentie van de heer van het landhuis, waar het diende als het hof van het landhuis en het banket met de landhuishuurders. Vandaag de dag wordt de term losjes toegepast met landhuizen die veel kleiner zijn dan zijn oorsprong in de late middeleeuwen, waar de adel vroeger woonde.

9. 9. Ambachtsman
Ambachtelijke huisarchitectuur

Craftsman, een architectonische stijl die formeel bekend staat als de Amerikaanse Arts and Crafts-beweging, een lokale Amerikaanse architectuur die begon in de 19e eeuw en zijn populariteit behield tot 1930. Het is allemaal geworteld in de uitgebreide ontwerp- en kunstbeweging in de Industriële Revolutie. Dit was een strijd om de hoge waarde van handgemaakte producten en enkele andere natuurlijke materialen te behouden.

Op dit moment zijn er nog steeds verschillende vernieuwingen en restauraties die de eenvoud en het handwerk omarmen. Natuurlijk zullen natuurlijke materialen hun rol in deze stijl niet verliezen. Er zijn nog steeds scheenplaten, stenen details, overhangende balken en dakspanten die aanwezig zijn in open portieken met uitstekende dakranden en een diep zadeldak.

Engels Huisje
Engelse Cottage Home Architectuur

Dit is typisch een klein huis of een klein ouderwets huis op sommige plaatsen en werd vroeger een “huis” genoemd voordat het bekend werd als een “cottage” in Engeland; een typisch huis met een begane grond en slaapkamers die in een dakruimte passen.

In het huidige architectuurtijdperk zou een cottage een bescheiden en gezellig onderkomen betekenen, dat typisch gebouwd is in landelijke of semi-landelijke gebieden. In het Verenigd Koninkrijk betekent het woord cottage een traditioneel gebouwde kleine woning, hoewel het nog steeds kan worden opgenomen met moderne projecten die lijken op traditionele stijlen, bekend als neppe huisjes, terwijl in de VS de term cottage vaak wordt gebruikt om een klein vakantiehuis aan te duiden.

Boerderij Bouwstijl
Boerderijhuisarchitectuur

Een boerderij is een gebouw of structuur die dient als hoofdverblijf in de landbouw of op het platteland. Historisch gezien werd deze vaak doordrenkt met dierlijke ruimte die bekend staat als een huisschuur. Er zijn boerderijen die verbonden zijn met meer dan één schuur, die een binnenplaats vormen.

Vandaag de dag genieten de boerderijen van een heropleving van hun populariteit, die de traditionele versie door de tand des tijds heeft doorstaan. Het bekende kenmerk van deze stijl is de veranda die zich uitstrekt aan de voorkant van het huis en zich aan weerszijden of aan de achterkant omhult. Het dak van het huis is typisch een steile helling die langs de lengte van het huis loopt en soms versierd is met puntgevels en dakkapellen. Het bevat ook andere exterieur kenmerken zoals horizontale zijpanelen en luiken.

12. 12. Federaal Koloniaal
Federale Koloniale Thuisarchitectuur

Het federale koloniale, ook wel bekend als Federal of Adam, heeft het Amerikaanse architectuurlandschap geregeerd van het jaar 1780 tot 1840, dat zich ontwikkelde tot de belangrijkste ontwerptaal van de koloniale periode, het Georgische. De verandering van de Amerikaanse smaak werd vooral uitgelokt door de geavanceerde Europese ideeën over architectuur. Historici van vandaag de dag denken dat de federale stijl slechts een wijziging is van de Georgische stijl, die dicht bij elkaar ligt in vergelijking.

Deze stijl maakt vaak gebruik van gladde oppervlakken met getemperde details die meestal worden geleverd met geïsoleerde panelen, friezen en tabletten. Ook zijn vlakkere en gladdere gevels van nut en wordt er zelden gebruik gemaakt van pilasters of pilaren. Architectuurideeën zijn de belangrijkste factor in de woningverbeteringindustrie om op een positieve manier de overhand te krijgen.

13. Florida Bouwstijl
Florida Home Architectuur

Gerelateerd: Onze uitgebreide inrichtingsgids voor Florida

Florida architectuur is een houten frame stijl huis op grote schaal gebruikt in Florida, Verenigde Staten rond de 19e eeuw en is nog steeds bekend in verschillende ontwikkelaars als een referentie van thema’s. Gemeenschappelijke kenmerken gevonden in een Florida huis zijn de metalen daken, grote veranda gebieden die meestal een huis wrap rond, verhoogde vloeren en rechte of conventionele centrale gangen van de voorste naar de achterste gedeelte van het huis.

Deze gangen worden soms genoemd als jachtgeweer of hond draf gangen en het is gelijk aan geschoten huis ontwerpen. Enkele populaire voorbeelden van het huis in Florida zijn het Bensen House in Grant, het Florida, Plumb House in Clearwater, Florida en het Winchester Symphony House in Eau Gallie, Florida.

14. Franse Bouwstijl
Franse Thuisarchitectuur

De Franse architectuur staat hoog op de ranglijst van de talrijke verwezenlijkingen van het land. De oprichting van de eerste instelling in Europa, de Academie van Bouwkunst in 1671, wijst op de betekenis van de architectuur in Frankrijk en de Prix de Rome in 1720, een wedstrijd van nationaal belang, gefinancierd door de overheid en een eerbetoon.

Als de vroegste periode van de onderscheiden prestatie in Frankrijk de gotiek is, en de tweede op de 18e eeuw, zal de uitgebreide traditie van de Franse architectuur altijd worden gewaardeerd.

Franse huizenplannen hebben meestal een asymmetrische buitenkant met een mengeling van sierlijke elementen die het ontwerp vervolledigen.

15. 15. Georgische Bouwstijl
Georgische huisarchitectuur

Het gebouw dat in de 18e eeuw een hoge vlucht nam, liet ons een rijke invloed van de klassieke architectuur na, die in de regering van George I in 1714 tot 1830 na de dood van George in 1830 overheerste. De opvolging van deze Engelse koningen was waar de Georgische stijl zijn naam aan ontleent.

Symmetrische, centrale entreegevel met twee verdiepingen en een infusie van de tweekamer-diepe middengang plattegrond zijn de gemeenschappelijke kenmerken die in de Verenigde Staten Georgische stijlen worden aangetroffen en die in hun variaties als ontelbaar worden beschouwd.

Eind 17e eeuw begonnen de kolonies met hogere klassen zich aan te passen aan de Europese gedachte, die tot uiting komt in hun opgewaardeerde smaak, kledingcodering, gedrag en spraak. Dit soort erfenis wordt nog steeds omarmd en gepresenteerd door de symmetrische orde van de Georgische architectuur.

Lees hier onze volledige Georgian Architectural Style Guide en bekijk hier onze collectie Georgian plattegronden.

16. 16. Griekse Revival
Griekse Revival Home Architectuur

Vooral in Noord-Europa en de Verenigde Staten zou de Griekse Revolutie eind 18e tot begin 19e eeuw een architectonische stroming zijn. Het is een trots product van het Hellenisme, dat een studie is van de oude Griekse cultuur, en wordt ook gezien als de laatste fase van de neoklassieke ontwikkeling.

Een professor in de architectuur van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Charles Robert Cockerell, gebruikte de term voor het eerst in 1842.

De verkenning van de parallellen was de reden waarom de Griekse revivalstijl vanaf de vroegere culturen tot aan het heden gepopulariseerd werd.

17. 18. Logboek
Logboekhuisarchitectuur

Een blokhut, of ook wel bekend als de blokhut, zou structureel hetzelfde zijn als een blokhut, wat een typisch huis is dat gemaakt is van ongefreesde houtblokken. De reden waarom een blokhut niet wordt gebruikt als een term door de hedendaagse bouwers is omdat het over het algemeen een kleinere en extra rustieke blokhut zou betekenen zoals het zomerhuisje of de jachthutten.

In grote delen van Finland, Noorwegen, Zweden, de Baltische staten en Rusland is de meest voorkomende bouwtechniek de houtbouw, omdat in deze gebieden rechte en hoge naaldbomen zoals dennen en sparren in overvloed aanwezig zijn. Ook in de Alpen, de Balkan, Oost-Centraal Europa en sommige delen van Azië zijn dit veelgebruikte volksconstructies, omdat er een vergelijkbaar klimaat heerst. Terwijl voor die warmere gebieden zoals in West-Europa de voorkeur werd gegeven aan houtskeletbouw vanwege het overwicht van loofbomen.

Bekijk hier meer ontwerpen voor houten woningen.

18. Middellandse Zee
Mediterrane Huisarchitectuur

Het huis in mediterrane stijl werd beïnvloed door de zonnige landen, die zich aan de rand van de Middellandse Zee bevinden. De belangrijkste bijdragen aan het klassieke mediterrane huisontwerp zijn de Italiaanse en Griekse stijlen, hoewel dit misschien enkele concepten uit Spanje heeft overgenomen en soms als Spaans Modern wordt bestempeld. De kenmerken die een mediterraan huis definiëren zijn soms een weerspiegeling van de landschapsarchitectuur en de decoraties in het interieur, die ook een geweldige aanvulling op de algemene stijl zijn.

De aanwijzingen voor deze stijl zijn vaak te vinden in de buitenmuren en daken die vaak met stucwerk zijn gebouwd en de daken zijn meestal bedekt met dakpannen en zijn schuin. De gemeenschappelijke toon of tint van de muren zijn wit of zonnig neutraal, zoals zalm, perzik of geel, terwijl de daken rood zijn, wat zorgt voor een vrolijk en helder exterieur.

Mid-Century Modern
Mid-Century Moderne Huisarchitectuur

Dit is een architectonisch, product-, interieur- en grafisch ontwerp, dat de ontwikkelingen in de moderne architectuur, vormgeving en stedenbouw van rond 1933 tot 1965 in het midden van de 20e eeuw algemeen definieert. Als stijlbeschrijver werd de term al in het midden van de jaren vijftig van de vorige eeuw gebruikt. Dit werd bevestigd door Cara Greenberg in haar boek “Mid-Century Modern: Furniture of the 1950s” (Random House) in 1983. Musea en geleerden over de hele wereld herkennen de stijl nu als een belangrijke ontwerpbeweging.

Middeleeuwse architectuur werd vaak toegepast in woongebouwen met als doel het modernisme over te brengen naar de naoorlogse voorsteden van Amerika.

20. 20. Moderne Bouwstijl
Moderne huisarchitectuur
De moderne architectuur is na de Tweede Wereldoorlog ontstaan en is in deze periode de dominante bouwstijl geworden en heeft enkele decennia lang genoeg geregeerd.

De moderne architectuur wordt gezien als ontstaan en ontwikkeld vanuit de Verlichting van de Industriële Revolutie en nieuwe technologische mogelijkheden, net als andere moderne stromingen in de kunst, literatuur en muziek. Dit zou ook een reactie zijn op het eclecticisme en de weelderigheid van het Victoriaanse tijdperk en de latere Art Nouveau’s detailgeoriënteerde stijlen.

Vroegmoderne architectonische voorbeelden van nieuwe bouwmaterialen zijn het Paxton’s Crystal Palace in Londen, dat gebruik maakte van ijzer, en de Frank Lloyd Wright’s Unity Temple in Chicago, die gebruik maakte van beton.

21. 21. Berg Bouwstijl
Berghuisarchitectuur

De Greystone Inn en Lakeside Cottage aan het meer behoren tot de prominente historische structuren in de bergen. De zes verdiepingen tellende herberg is sinds 1985 in bedrijf en werd een paar jaar later gebouwd om veel op een Zwitsers berghut te lijken dat in 1915 werd voltooid. De oorspronkelijke structuur werd toegevoegd met een keuken, een vrijstaande bibliotheek en zwembaden.

Gewoonlijk zou dit plan een ruig buitenoppervlak hebben, dat houten opstelsporen, dakspanen of zelfs boomstammen zou kunnen omhelzen. Er zijn ook brede niveaus en buitenmaatse ramen voor een mooier uitzicht. Binnen zijn open lay-outs en lofts beschikbaar.

22. 22. Noordwesten
Thuisarchitectuur Noordwest

Northwest of de Northwest Regional stijl was populair in de Pacific Northwest van 1935 tot 1960. Het is de regionale variant van de International Style en wordt gedefinieerd door het brede gebruik van ongeverfd hout in zowel het interieur als het exterieur.

Andere kenmerken van het ontwerp zijn het gebruik van glas dat zich uitstrekt tot de vloer, asymmetrische plattegronden, een plat of laag dak met dakspanen en overhangende dakranden en zeer weinig ornamenten. Deze stijl is bedacht door John Yeon en wordt vooral gebruikt in woonconstructies. Enkele andere voorstanders zijn John Storrs, Saul Zaik, Van Evera, Pietro Belluschi en Herman Brookman.

23. Prairie
Prairiehuisarchitectuur

Prairie of Prairie School in zijn volledige looptijd is een architecturale stijl in de late 19e en vroege 20e eeuw, die gebruikelijk is in het Midwesten van de Verenigde Staten.

Deze stijl wordt gedefinieerd met horizontale lijnen, schilddak of plat dak met brede overhangende dakranden of dakruimte, horizontale bandramen en het is meestal geïntegreerd met landschap, vakmanschap, solide constructie en ornament discipline.

De gemeenschappelijke horizontale lijnen werden vergeleken met het inheemse prairielandschap. De architecten, om zichzelf te beschrijven, gebruiken echter niet de term prairieschool, waarin een van de eerste architect-historici, H. Allen Brooks, deze term creëerde.

24. Ranch
Ranch Home Architectuur

Sommige van de gebruikelijke namen van Ranch architectuur zijn Amerikaanse ranch, California ranch, rancher of wandelaar. Ranch is een lokale architectuurstijl die zijn oorsprong vindt in de VS.

De ranch huis is bekend om zijn lange, dichte grondprofiel en minimalistische karakter dat gebruik maakt van een paar van zowel interieur als exterieur-decors. Met concepten van de Amerikaanse westerse periode, het huis combineert modernistische concepten in werkende ranches in het creëren van een casual en easy-going wonen.

De stijl van de ranch was zeer beroemd in de naoorlogse middenklasse vanaf de jaren 1940 tot 1970 en het werd voor het eerst gebouwd, rond de jaren 1920. De export van deze stijl naar andere landen werd mogelijk gemaakt, maar de populariteit ervan vervaagde aan het eind van de 20e eeuw toen de neo-eclectische huisstijl populair werd.

Shingle
Shingle Home Architectuur
Deel

Een van de beroemdste shingle-stijl huizen in Amerika is de Kragsyde, gebouwd in 1882 en gelegen in de buurt van Manchester-By-the-Sea, Massachusetts. Peabody en Stearns waren verantwoordelijk voor het ontwerp. Veel van de huizen van dit ontwerp zijn te vinden in plaatsen als Martha’s Vineyard, East Hampton, Nantucket, Rhode Island, Cannon Beach en delen van New Jersey.

Er zijn verschillende soorten shakes. In Noord-Amerika gebruiken ze over het algemeen California Redwood, Atlantic White Cedar en Western Red Cedar. Shakes worden gesplitst terwijl andere soorten shingles niet worden gebruikt; ze worden gezaagd. Afhankelijk van het land, zult u ook merken dat ze in verschillende maten komen.

Zie 19 shingle-stijl huizen hier.

26. Spaans
Spaanse Thuisarchitectuur

In de Spaanse architectuur gaat het, net als in andere, niet alleen om structuren en deze zijn niet alleen fysiek gebouwd, maar het is ook een communicatiemiddel. De gemeenschapswaarden worden weerspiegeld in de Spaanse architectuur, zoals gebedshuizen voor christenen, moslims of joden. Dit is informatie voor ons over de volksbeweging, die hun architectonische tradities meenamen in de vorm van structuren zoals tempels. Deze stijl toont ook de politieke impact, die aanleiding gaf tot kastelen en paleizen.

27. 27. Zuiden
Zuidelijke Huisarchitectuur

Zuidelijke architectuur is het meest bekend als de antebellum architectuur, wat vooroorlogs betekent, van het Latijnse woord ante betekenis voor en bellum oorlog. Dit is een neokale architectuurstijl die in het diepe zuiden van het zuiden van de Verenigde Staten rond de 19e eeuw wordt gekenmerkt. Deze steeg vanaf de geboorte van de Amerikaanse Revolutie en tot het begin van de Amerikaanse Burgeroorlog.

Georgische, Griekse Revolutie en neoklassieke stijl kenmerkten de stijl in huizen en herenhuizen.

De mensen van Britse afkomst, die in de zuidelijke staten woonden gedurende de gehele koloniale periode en in de Amerikaanse regio’s na de Louisiana Purchase, introduceerden de kenmerken die geassocieerd worden met de antebellum architectuur in 1803.

28. 28. Zuidwesten
Zuidwestelijke Huisarchitectuur

De zuidwestelijke architectuur is uniek en eenvoudig en is de representatie van de regio. Deze stijl heeft zich ontwikkeld met behulp van binnenlandse natuurlijke materialen, de unieke regionale omgeving van het zuidwesten en de Indiase en Spaanse culturele invloed.

Indiaanse culturen vinden hun oorsprong in een millennium voor de komst van de Spaanse ontdekkingsreizigers. De architectuur in Chaco Canyon en Mesa Verde, enkele van de oudste en grootste Anasazi-dorpen, toont het gebruik van stenen metselwerk en dennenhout. Latere Puebloan woningen maken gebruik van adobe muren met hun afgeronde randen. Toen de Spanjaarden in de 16e eeuw de indiaanse dorpen zagen, werden ze herinnerd aan de Spaanse adobe-architectuur en noemden ze de dorpen en indianen “Pueblos”.

29. 29. Traditionele Bouwstijl
Traditionele huisarchitectuur

De traditionele stijl van wonen werd op de een of andere manier beschouwd als gelijkend op de tudorhuisstijl van de architectuur. Ze hebben dezelfde voorgevel en immense schoorsteen. Echter, het is geschaald terug in een lagere dakhelling en uitgebreide detaillering. Deze huisstijl domineerde in het jaar 1940 en begin jaren ’50 van de vorige eeuw.

Deze types zijn gebruikelijk in de hele VS met plattegronden die aansluiten bij de Amerikaanse levensstijl. Traditionele woningen zijn combinaties van andere stijlen, maar er zijn basiskenmerken die traditionele stijlen altijd hebben zoals de eenvoud van schilddak en stucwerk exterieurs. Single level plattegronden zijn gebruikelijk in traditionele stijlen en deze komen meestal met een steilere dakhelling, lofts, overdekte veranda’s en open foyers.

30. Tudor Bouwstijl
Tudor Home Architectuur
De architectonische stijl van Tudor was de laatste ontwikkeling van de middeleeuwse architectuur in de periode van Tudor in 1485 tot 1603. In deze tijd was ook de voorzichtige introductie van de Engelse Renaissance-architectuur. De Tudor-periode kan dus structureel tot bloei zijn gekomen rond 1500 en 1560 volgens de laatgotische loodrechte stijl en was in 1560 verouderd door de Elizabethaanse architectuur.

De Vernaculaire stijl of Tudor is bekend door zijn halfbouwstijlen die in 1485 in de weinige overgebleven gebouwen samen met de Stuart periode werden gevonden.

Maar wat we typisch een Tudor-stijl huis noemen is technisch gezien een Tudor Revival-architectuur die zich in de 19e eeuw in Engeland ontwikkelde. Het voorbeeld hierboven is Tudor Revival.

In de huidige tijd zijn Tudor huizen gemaakt van baksteen en/of stucwerk met sierlijke halfhouten die aan de buitenkant en het interieur van het huis te zien zijn. De daken zijn steil en er is metselwerk in puin en lange rijen ramen in de ramen.

Bekijk hier 30 Tudor Revival huisstijlen.

31. Toscaanse Bouwstijl
Toscaanse huisarchitectuur

Dit is de traditionele architectuur van Toscane gelegen in Midden-Italië. Sommige van de bouwmaterialen die over het algemeen gebruikt worden in Toscaanse gebouwen zijn steen, hout, smeedijzer en tegels.

De Toscaanse architectuur is rustiek en toch stijlvol en is vooral geschikt voor de oorspronkelijke mediterrane inrichting. De eenvoudige, strakke lijn en de ontwerpen zijn geïnspireerd op een zeer lange tijd geleden.